Projektujemy idealną kuchnię!

2013-10-07Rafał Krzymiński

Dobra kuchnia jednym kojarzy się z kotletem schabowym z frytkami i bigosem, innym z sałatką wegetariańską. TwójRynek.pl też namawia do kulinarnych eksperymentów. Najpierw jednak trzeba przygotować profesjonalne miejsce do pichcenia. Z naszą pomocą to dziecinnie proste!

 

 Kuchnia to najważniejsze miejsce w całym domu. To tu spędzamy najwięcej czasu. Nie tylko przygotowujemy i spożywamy posiłki, ale i nierzadko przyjmujemy gości. Wszyscy znajomi i przyjaciele, którzy mnie odwiedzają pierwsze kroki, kierują do tego, jak dla mnie magicznego pomieszczenia. Kojarzy mi się z rodzinną atmosferą, zapachem suszonych grzybów i mięty na ulubioną uspokajającą herbatkę. Z sentymentem wspominam nawet przypalone kotlety i ciasto z zakalcem. I pewnie w tej swojej sympatii do kuchni nie jestem odosobniony. Warto postarać się, aby tą wyjątkową część mieszkania, jak najlepiej zaprojektować i dostosować do naszych potrzeb. Każda kuchnia jest oczywiście inna, tak jak różne potrzeby mają jej gospodarze. Inaczej będziemy urządzać kuchnię połączoną z salonem, inaczej aneks kuchenny w bloku z wielkiej płyty. Czasem warto skonsultować się z projektantem wnętrz i mebli. Bez problemu, z niewielką pomocą TwójRynek.pl kuchnię można zaaranżować samodzielnie.

Na początku musimy wziąć pod uwagę rozmieszczenie punktów instalacji elektrycznej, wodno-kanalizacyjnej i gazowej oraz okien i drzwi. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest opracowanie projektu kuchni przed ostatecznym wykonaniem podejść. W przypadku remontu trzeba uwzględnić przeróbki. Musimy też dokładnie zwymiarować pomieszczenie. Dobrze też odpowiedzieć sobie na kilka ważnych pytań: Jak często korzystamy z kuchni? Czy przyjmujemy gości, a może raczej pichcimy tylko dla siebie? Ile potrzebujemy miejsca? Czy faktycznie jest nam potrzebna ogromna lodówka i profesjonalny piekarnik? Z jakich sprzętów AGD najczęściej będziemy korzystać? Te wnioski skonfrontujmy z budżetem, jakim dysponujemy oraz przestrzenią, którą będzie zajmować kuchnia. Eksperci podpowiadają, że nie jest prawdą, że im kuchnia większa, tym wygodniejsza. Rekordowa ilość sprzętów AGD i akcesoriów nie zawsze ułatwiają pracę. Kuchnia z wyspą i dużym zlewem jest w sam raz dla dużej rodziny, kompaktowa z kolei dla jednej osoby, która przeważnie jada na mieście.

Kuchnia nie jest miejscem na akrobatyczne popisy. Każdy ruch tutaj powinien być płynny. Gotując obiad nie powinniśmy kręcić się w kółko ani potykać o domowników. Kuchnia zaprojektowana zgodnie z zasadami ergonomii daje nam komfort pracy. Jest nie tylko wygodna, ale i bezpieczna oraz zdrowa dla kręgosłupa, kolan i oczu.

W każdej kuchni będziemy korzystać ze sprzętów AGD. np. coraz popularniejszej zmywarki do naczyń. Musimy zdecydować czy mają być do zabudowy czy wolno stojące. A następnie wybrać gabaryty, funkcje i wyposażenie dodatkowe. Nie zapomnijmy o poziomie zużycia energii, wody etc. Nie da się ukryć, że każdy dodatkowy kilowat mocy lub litr wody to wielka szkoda dla środowiska naturalnego, oraz obciążenie dla domowego budżetu. Nasza kuchnia będzie prezentować się lepiej, jeśli postawimy na urządzenia z jednej serii wzorniczej. Ta zasada dotyczy głównie AGD do zabudowy, piekarników i ekspresów do kawy.

Lodówka powinna znaleźć się blisko wejścia do kuchni. A tuż obok blat do rozpakowywania zakupów i na produkty wyjęte z lodówki. I dalej zlew, zmywarka, kolejny odcinek blatu do przygotowywania potraw i kuchenka. Za kuchenką następne 30-40 cm blatu. To jest konieczność, bo wciskanie kuchenki w kąt jest niewygodne i niebezpieczne. Może się, bowiem, tak zdarzyć, że nie będziemy mieli, gdzie odstawić kipiącego garnka.

Nie żałujmy miejsca na zlew. Bez znaczenia czy stalowy lub ceramiczny. Nawet kosztem blatu i nawet, jeśli obok jest zmywarka. Funkcjonalny zlewozmywak usprawni pracę w kuchni i pozwoli lepiej wykorzystać przestrzeń.

 

W dużej, głębokiej komorze wygodniej jest myć naczynia (nie wszystkie można włożyć do zmywarki) oraz płukać owoce i warzywa. Nowoczesne zlewy mają funkcję blatu. Są pewnego rodzaju centrum przygotowania produktów: mycia, płukania, krojenia, tarcia i odcedzania,.

Zlew z zamontowanym młynkiem służy do pozbywania się resztek organicznych.

Z pomocą naszych ekspertów kuchnia marzeń jest w zasięgu każdego.

 

 

http://twojrynek.pl/PL/92/1192/Projektujemy_idealna_kuchnie/